Vedligeholdelse

Vedligeholdelse af møbelstoffer

Jævnlig rengøring og rensning er vigtig for at bibeholde møbelstoffets udseende og forlænge dets levetid. Støv og snavs kan ændre farver og fremme slid. Det medvirker til et dårligt indeklima og forringer også de brandhæmmende egenskaber.

Almindelig rengøring
Støvsuges ofte (evt. ved halv kraft), helst hver uge. Møbelstoffer af polyuretan aftørres med tør eller fugtig klud. Kan også støvsuges med blød børste. 

Pletfjerning
Man opnår det bedste resultat hvis man bearbejder pletten omgående.
Pletter fra tyktflydende eller faste stoffer, skrabes mest muligt op med en sløv kniv eller spartel før videre behandling. En indtørret plet kan støvsuges for løse partikler før den bearbejdes videre. Hvis det drejer sig om spildte væsker, suges væsken op med en absorberende ren serviet eller klud før den bearbejdes videre.
Pletter som ikke er fedtholdige, fjernes i første omgang ved skånsom dupning med en ren fnugfri klud eller svamp opvredet i rent varmt vand. Pletten bearbejdes fra yderkant og ind mod midten med rene, fnugfri klude.  Fedtholdige pletter kan fjernes med hertil egnede pletfjerningsprodukter. Fælles for alle pletfjerningsprodukter er, at de altid skal afprøves på et ”usynligt” sted før de anvendes.
Møbelstoffet skal tørre helt inden brug.
For at undgå skjolder på mikrofibre, anbefales det at tørre betrækket med en føntørrer.
Det skal dog bemærkes, at mange pletter kræver en speciel behandling og teknik. Det anbefales derfor altid at kontakte en professionel møbelrensnings virksomhed inden pletfjerning iværksættes. For at sikre en godt resultat, og især ved større pletter, anbefaler vi at man kontakter virksomheden CarpetCare www.carpetcare.dk. Det er vigtigt man oplyser om man evt. har påbegyndt en behandling.
Afsmitning fra mørke jeans kan forekomme. Det skyldes megen overskudsfarve i jeans. Afsmitningen kan desværre ikke altid fjernes ved vask eller rens. Er afsmitningen sket på polyurethan varer, kan man forsøge med viskelæder.
Advarsel – der må ikke gnides hårdt på stoffet, da der således kan fremkomme hvidslidning eller beskadigelse af evt. luv.
Vær forsigtig med brug af opløsningsmidler idet disse kan opløse underliggende polstermaterialer.
Anvend aldrig ufortyndede rensemidler, ej heller blegemiddel, ammoniak og sæbe beregnet til hårde overflader.

Rensning og imprægnering
Generelt gælder det, at møbler med normal erhvervsmæssig brug bør renses 2–3 gange årligt. Møbler i private hjem knap så hyppigt. Tekstiler af bomuld er ofte imprægneret. Imprægneringen er dog ikke permanent, den slides af i brug og ved rengøring, hvorfor det anbefales at genimprægnere efter rens. Vi anbefaler ikke imprægnering af uldne møbelstoffer, da uld i sig selv er ret smudsafvisende. Imprægnering af tekstiler fremstillet af 100% Trevira CS skal undgås, da imprægneringen forringer den permanente flammesikring. Aktiv og regelmæssig vedligeholdelse fjerner snavs før det aflejres i møbelstoffet og beskadiger fibrene. Korrekt vedligeholdelse og regelmæssig rensning kan faktisk forlænge møblets levetid væsenligt og reducere renoveringsomkostninger, udskiftninger og bortskaffelse. For at sikre et godt renseteknisk resultat, anbefaler vi at man kontakter virksomheden CarpetCare www.carpetcare.dk CarpetCare anvender carboneringsmetoden/rens med kulsyre, således brugen af sæbe undgåes. CarpetCare er også behjælpelig med at udarbejde en vedligeholdelsesplan, der sikrer at møbelstofferne vedligeholdes korrekt og at der derfor samtidig opnås et godt indeklima og maksimal levetid på møblerne.

Aftagelige betræk
Aftagelige betræk fremstillet af Trevira CS kan maskinvaskes ved max. 40/60ºC. Desuden er det muligt at vaske bestemte bomuldstekstiler samt microfiber tekstiler.
Anvend vaskemiddel beregnet for farvede tekstiler og følg doseringen. Vask med vrangen udad, og fyld kun maskinen halvt. Centrifugér med nedsat hastighed. Betrækkene skal hængetørre, men bør monteres i let fugtig stand for at lette processen. Er det tale om meget store betræk, anbefaler vi at man kontakter virksomheden Carpet Care www.carpetcare.dk. Aftagelige betræk fremstilet af uld kan ikke vaskes, men skal kemisk renses.
Det er ikke alle hyndebetræk med lynlås som er beregnet til at tage af. Spørg møbelproducenten.


Vedligeholdelse af mohair
 
Polstrede møbler samler støv og bliver snavsede ligesom alle andre genstande. Snavs kan også skyldes kontakt med beskidte materialer. Undgå, at tekstilet bliver alt for snavset, da det i så fald bliver mere vanskeligt at rense. Rens møbeltekstilet regelmæssigt for at sikre lang levetid og for at bevare dets udseende.

Regelmæssig vedligeholdelse bør omfatte:
Støvsugning og/eller børstning
Pletfjerning
Let rengøring
Grundig rengøring
Den grundige rengøring bør foretages af en ekspert hvert fjerde eller femte år, afhængigt af, hvor snavset tekstilet er, og hvilken farve det har.

Regelmæssig vedligeholdelse
Mohairvelour bør børstes med en hård tøjbørste og/eller støvsuges (med mundstykke), altid i luvens retning. Mohair kan med stor fordel plejes ved at gnide det med en ren klud opvredet i varmt vand i luvens retning.

Pletfjerning
Et professionelt møbelpolstringsrenseri har naturligvis en større indsigt i fjernelse af pletter, men det er muligt selv at fjerne mindre pletter ved at følge disse anvisninger.

1. Fugtige pletter
Disse behandles hurtigst muligt med en hvid, sugende klud eller en hvid serviet fugtet i lunkent vand. Det er meget vigtigt ikke at anvende en farvet klud eller serviet, da farven
kan smitte af på tekstilet. Hvis vand ikke er tilstrækkeligt til at fjerne pletten, anvendes fortyndet tæpperens/møbelshampoo efter producentens anvisninger. Hæld aldrig rensemidlet direkte på tekstilet – kun på en fugtig, hvid klud. Gnid derefter forsigtigt på pletten fra kanten ind mod midten. Gnides der for hårdt på pletten, kan tekstilets overfladestruktur blive ødelagt. Fjern derefter forsigtigt al resterende møbelshampoo med en fugtig ren klud. Slut af med at føre kluden i luvens retning. Lad tekstilet tørre inden møblet anvendes igen, f.eks. vha. en hårtørrer ved lav temperatur.

2. Tørre pletter
Disse kan fjernes på samme måde som fugtige pletter. Hvis pletten ikke går af, kan den duppes med en hvid klud fugtet med rensebenzin.

Let rengøring
Let rengøring defineres som en behandling af hele møbeltekstilets overflade. Let rengøring af mohairvelour kan gøres på to forskellige måder:
 1. Sprøjt tør shampoo på en fugtet, opvredet svamp, og gnid det ind i møbeltekstilet efter producentens anvisninger. Anvend en tør shampoo, der krystalliserer 100%.
 2. Skum en flydende shampoo op med en svamp, og anvend kun skummet.
Efter rengøringen skal hele overfladen gnides omhyggeligt med en tør hvid klud i luvens retning. Når møbelpolstringstekstilet er helt tørt, skal det støvsuges eller børstes med en blød børste i luvens retning. Det polstrede møbel bør først anvendes, når det er helt tørt (efter mindst 24 timer). Hvis mohairvelour ikke plejes regelmæssigt, filtrer luven på de mest udsatte områder (sæde og armlæn). Afhængigt af tekstilets farve kan dette ses som en ændring i nuancen. Efter rengøring bør disse områder behandles med en fugtig klud eller forstøver som beskrevet i det følgende.

Behandling af slidpletter
Hver gang, man sidder på en velourpolstring, tvinges luven i forskellige retninger. Dette kan, sammen med kropsvarme og -fugtighed, øget luftfugtighed og polstringstype, ’fiksere’ disse retningsændringer i luven, hvilket fremstår som pletvise ændringer i tekstilets farve. Dette er typisk for velour og er hverken et tegn på fejl i tekstilet eller ringe kvalitet.* Disse områder, hvor luven er flad kan fjernes ved at lægge en fugtig (ikke våd) klud på området natten over, hvilket genopretter mohairfibrene. Det polstrede møbel bør først anvendes, når tekstilet er helt tørt. Anvend evt. en hårtørrer ved lav temperatur. Samme resultat kan opnås ved at sprøjte destilleret vand på området i en afstand af 20 cm i et par sekunder og lade det stå natten over. Undgå at spilde store mængder vand på tekstilet. Det anbefales at behandle hele overfladen for at undgå farveforskelle. Gentag om nødvendigt behandlingen. Det polstrede møbel bør først anvendes, når tekstilet er helt tørt. Anvend evt. en hårtørrer ved lav temperatur.
*Den tyske fond Warentest, som tester produkter, skriver i deres håndbog til møbelkøb fra 1994: ”Hvad angår velour, er slidpletter uundgåelige, og det afhænger hverken af luvens højde og placering eller af kropsvarme, -vægt og -fugtighed. Det er en typisk egenskab ved denne vare.”

Mohairvelours egenskaber
Mohairfibrenes særlige struktur kan medføre dannelsen af små knuder under spinding og vævning.
Dette påvirker dog ikke velourens kvalitet eller udseende. Denne effekt er mindre tydelig i tykke velourtyper. Ganske få sorte og hvide angorahår som ikke kan absorbere farve under tekstilfarvningen kan forekomme i det færdige tekstil. Disse egenskaber er på ingen måde et tegn på forringet kvalitet, men derimod en afspejling af tekstilets naturlige karakteristika.

Behandling inden pletfjerning
Inden behandling af tekstilet er det vigtigt at kontrollere farveægtheden og kompatibiliteten på et skjult område.

1. Vandopløselige pletter
 • Blod, æg, afføring, urin – behandles med koldt vand eller en blanding af shampoo og vand. Anvend ikke varmt vand, da dette har en koagulerende effekt.
 • Opkast, mælk med kaffe, kakao, permanenttusch, kuglepen, læbestift, mayonnaise, mælk, parfume, fløde, skosværte, sovs, suppe, blæk, sod – behandles med en blanding af shampoo og lunkent vand. Hvis pletten ikke går af, så vent, til den er tør, og behandl den med terpentin, rensebenzin eller pletfjerner.
 • Spiritus, øl, cola, juice, saft, kaffe, te – undgå at lade væsken tørre. Behandl øjeblikkeligt med en blanding af shampoo og lunkent vand.
2. Vandfaste pletter
 • Smør, bonevoks, maling (lak), fedt, harpiks, sod, permanenttusch, blyant, lak, olie, tjære – behandl med et almindeligt opløsningsmiddel som rensebenzin, terpentin eller pletfjerner.
 • Stearin: Forsøg ikke at stryge det væk! Prøv at brække det i små stykker, og. Fjern det forsigtigt (velourens overfalde kan tage skade af dette). Behandl evt. et par gange med rensebenzin.
 • Tyggegummi, plaststoffer – brug isspray eller et kølemiddel til at frysetørre pletten efter producentens anvisninger (velourens luv kan tage skade af dette).
 • Rust, størknet blod – fugt en hvid klud med citronsyre (en skefuld i 100 ml koldt vand), og gnid blandingen på pletten fra kanten ind mod midten.
3. Udefinerbare pletter
Anvend metoden for vandopløselige pletter. Virker den ikke, så anvend metoden for vandfaste pletter.


Pletfjerningsguide til uldstoffer

Let at vedligeholde
Uld er antistatisk og tiltrækker ikke smuds som andre stoffer. Uld er desuden vandafvisende, så spildte væsker trænger kun langsomt ind i stoffet. For at bevare stoffets smukke farve og udseende anbefaler vi skånsom støvsugning, helst hver uge, med et blødt mundstykke.

Pletrensning
En gylden regel: Fjern altid pletten hurtigst muligt!
De fleste pletter og tilsmudsninger kan fjernes ved hjælp af et almindeligt pH-neutralt opvaskemiddel opblandet i lunkent vand med normal dosering (følg anvisningen på flasken). 
Vigtigt:
 • Opsug først så meget af væsken som muligt med køkkenrulle uden farve eller et viskestykke.
 • Er pletten indtørret, fjernes mest muligt ved støvsugning.
 • Gnid skånsomt med en ren, hvid klud.
 • Pres et tørt viskestykke eller køkkenrulle uden farve mod stoffet hver gang der er tilført væske, så fugt og urenheder opsuges.
 • Ved sidste afvaskning anvendes rent vand uden sæbe.
Efter afvaskning med vand kan området fremstå mørkere end det omgivende stof. Denne effekt vil aftage med tiden.
Gå varsomt frem og anvend kun de metoder, der er nævnt i pletguiden.
Afslut altid pletrensningen med rent vand uden sæbe. Hvis processen ikke lykkes, kontakt da en fagmand.

Advarsel!
Acetone, terpentin, rensebenzin o.l. kan opløse skum anvendt i polstringen. Brug derfor kun disse midler i meget små mængder på overfladen af stoffet.
Pletrensemidler anvendes evt. først efter afprøvning på et mindre synligt sted, for at se om det indvirker på betrækket.
Blod
Vask af med koldt vand uden tilsætninger. Hvis det ikke virker, anvend da et almindeligt pH-neutralt opvaskemiddel opblandet i lunkent vand.
Kuglepen og tusch
Rens med husholdningssprit. Hvis det ikke hjælper, rens da med en klud fugtet med acetone, terpentin eller rensebenzin. Vask efterfølgende med et pH-neutralt opvaskemiddel opblandet i lunkent vand.
Læbestift
Rens forsigtigt med en klud fugtet med acetone, terpentin eller rensebenzin. Vask efterfølgende med et pH-neutralt opvaskemiddel opblandet i lunkent vand.
Madvarer
Anvend et almindeligt pH-neutralt opvaskemiddel opblandet i lunkent vand. Hvis pletten ikke forsvinder, forøg da sæbemængden til max. 5 gange normal dosering. 
Maling
Oliebaseret maling: Rens forsigtigt med en klud fugtet med acetone, terpentin eller rensebenzin. Benyt derefter et pH-neutralt opvaskemiddel opblandet i lunkent vand, men brug 5 gange normal sæbemængde.
Vandbaseret maling: Vask af med koldt vand. 
Neglelak
Dup med neglelakfjerner. Hvis pletten ikke forsvinder, brug acetone, terpentin eller rensebenzin. Anvend derefter et pH-neutralt opvaskemiddel opblandet i lunkent vand. 
Skosværte og møbelpolitur
Rens forsigtigt med en klud fugtet med acetone, terpentin eller rensebenzin. Anvend derefter et pH-neutralt opvaskemiddel opblandet i lunkent vand.
Stearin
Køl med isterninger i en plasticpose, knæk stearinet og fjern forsigtigt de løse stykker. Om nødvendigt bruges herefter et varmt strygejern over hvidt sugende papir. Hvis det ikke hjælper, dup da forsigtigt med en klud fugtet med acetone, terpentin eller rensebenzin. Vask efterfølgende af med et pH-neutralt opvaskemiddel opblandet i lunkent vand.
Tyggegummi
Køl med isterninger i en plasticpose, knæk tyggegummiet og fjern forsigtigt de løse stykker mens det er koldt. Hvis det ikke virker, prøv da med acetone, terpentin eller rensebenzin. Vask efterfølgende af med et pH-neutralt opvaskemiddel opblandet i lunkent vand.
Vin
Vask hurtigt af med koldt vand.

 
Pleje og vedligeholdelse af læder

For at bevare blødheden, smidigheden og den behagelige siddekomfort i møbellæder og for at undgå, at det falmer eller udtørrer, må læderet plejes og rengøres regelmæssigt.
Til dette formål anbefaler vi læderplejeprodukter fra LCK www.lckinternational.com, som tilbyder et bredt sortiment af vedligeholdelsesmidler til læder samt andre reparationsprodukter til udbedring af skader på læder og omfarvning af falmet læder mm.

Læder kan ikke regenerere sig selv og er afhængigt af effektiv pleje udefra. Det kan dog kun gøres, hvis det er blevet grundigt rengjort og befriet fra snavspartikler. Uden pleje mister læder hurtigt sin skønhed i almindeligt dagligt brug, det bliver snavset, tørrer ud, eller farven mister sin intensitet.

Hver lædertype kræver individuel pleje
Eftersom de enkelte typer læder adskiller sig væsentligt i deres materialeegenskaber, skal rengøring og pleje også skræddersys til læderets specifikke egenskaber.
For eksempel er det porøse, åndbare anilin læder et vidunderligt blødt og skridsikkert dækmateriale. Men denne naturlighed gør anilin skind meget sårbart, og det kræver intensiv pleje. For at få det sikkert gennem hverdagen, kræver anilin læder ekstra fugt, imprægnering og solbeskyttende creme.
I modsætning hertil er overfladen af ​​pigmenteret, overdækket læder forsynet med et beskyttende lag af maling. Derfor er disse lædertyper meget nemmere at passe på, nemmere at rengøre, og de er mere velegnede til dagligt brug. Det passende læderplejeprodukt giver dette læder meget fugt og mindre fedt samt antioxidanter til lang levetid.
Brug pleje- og vedligeholdelsesprodukter med nedenstående egenskaber for at være sikker på, at dit læder får den pleje, det har brug for:
 • Grundig og skånsom rengøring
 • Vigtig fugtforsyning
 • Optimal fedtning for at opretholde det glatte greb
 • Beskyttende imprægnering
 • Solbeskyttende creme for at bevare farvefriskheden
 • Antioxidanter til lang levetid